Generációk: Bolero és Carmina Burana

Kecses mozdulatok, büszke tartás, rituális hullám, erő és könnyedség, frissesség, technikás virtuozitás, mindennapi témák eltérő kibontása. Talán ezekkel a szavakkal lehetne összesűríteni mindazt az élményt, azokat az érzeteket, amelyeket a Győri Balett Generációk című két egyfelvonásos darabból álló előadása tartalmaz. Az első felvonás, a Bolero, Lukács András koreográfiája, míg a második felvonásban látott Carmina Burana Vámos György koreográfus munkája.

A kétfelvonásos balettelőadás a Győri Balett jubileumi ünnepségének részeként valósult meg, amelyről a társulat igazgatója azt nyilatkozta, hogy azért a Generációk címre esett a választás, mert az alapítás óta generációk nőttek fel a színpadon és a nézőtéren egyaránt. A Bolero és a Carmina Burana a társulat debütáló és talán a legtöbbet is játszott előadásai, így teljesen érthetően ehhez a két darabhoz nyúl a két koreográfus, átértelmezve, átdolgozva és egy teljesen új színt adva azoknak.

                             DUD_3125 copy

A Bolero egy cselekmény nélküli darab, ahol tíz férfi és tíz nő ugyanolyan jelmezben lépnek a lecsupaszított színpadtérbe. Jelmezeiket egy-egy földig érő fekete sejemszoknya képezi, amely a nőknél testszínű felsőrésszel, és egy hatalmas fekete, rétegekben felrakott gyöngysorral egészül ki. Itt a szoknya, mint egy egységes formanyelv van jelen, mégis kitűnően kihangsúlyozza a nőiességet és férfiasságot egyaránt, „csupán” a testi adottságok mozgásbeli kifejezőerejére támaszkodva. Így az egyszerű jelmez hibátlanul egy kulcsba fonja a látványt, megalapozva azt a fennséges, rituális, folyamatosan pulzáló, és felfelé ívelő hangulatot, amelyet a mozdulatok kecsessége, ereje, és a test kiemelt tökéletessége vezet a tetőpontig. A felemelő látvány elképesztő zenei hangzással egészül ki és a hullámzó mozdulatok fokozatos íveltetésével, amely a kellő pillanatban fejeződik be, és tér vissza az első mozdulatsor lüktetéséhez.

DUD_3173 - Copy copy

Ezzel szemben a Carmina Burana hanyagolja ezt a fennköltséget, és szokatlan kódban használja a zene ismerős csengését. Ezt a koreográfiát a frissesség, üdeség jellemzi mind mozdulataiban, mind látványvilágában, ahol a generációk különbözősége, és mégis átívelhetősége kap hangsúlyt. Ez a generációs különbözőség a férfi-női kapcsolatokban kerül kifejezésre, amelyet az előadás látványvilága is méltán szemléltet.

A Győri Balett két egyfelvonásos darabja két különböző vonalat, világot képvisel. Ennek ellenére, úgy vélem, hogy elengedhetetlenül összekapcsolódik a két előadás, eképp szemléltetve a generációs különbségeket, hangulati és időbeli, felfogásbeli eltéréseket, ahol a ritualitást könnyedség, a fekete és fehér erős kontrasztját, a természetes színek harmóniája, a letisztult, félreérthetetlen formanyelvet pedig a tomboló zűrzavar és élénk virtuozitás váltja fel. Két különböző vonal, két eltérő nyelvezet, mégis ugyanarról vallanak: a generációkról.

Lokodi Anna-Aletta

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s